Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#112 Straalstromen en ons klimaat
0:00
-13:42

#112 Straalstromen en ons klimaat

Podcast van Menno Gerkema en Erwin Balkema

Het waait heel hard hoog boven ons. Op zo’n 10 kilometer hoogte heersen windsnelheden van 100 kilometer per uur en meer. Straalstromen zijn duizenden kilometers lang, een paar honderd kilometer breed en maar enkele kilometers hoog. Ze bewegen van west naar oost, en halen de draaiende aarde met hun hoge snelheid ruimschoots in. Temperatuurverschillen, vooral die tussen poolgebieden en de evenaar, zijn de drijvende kracht. De straalstromen veroorzaken bij ons in Europa de aanvoer van koude lucht, maar ook van depressies, regen en wind en ook soms warmtefronten.  De straalstromen worden zwakker door de opwarming van de polen, ze spitsen in tweeën, en de gevolgen zijn steeds meer aanhoudende hittegolven in de zomer, terwijl poolwervelingen in de winter plotselinge kou periodes in Noord-Europa kunnen veroorzaken. Het is zaak de ontwikkelingen hoog boven ons hoofd goed in de gaten te houden.

Luister en Volg Ons: Website: www.mennoenerwin.nl Aanbevolen door Menno: Bezoek Naranjas del Carmen en CrowdFarming.com voor directe aankopen van boeren. Ontdek lokale boerderijwinkels en initiatieven zoals Smaakvol Slochteren en Herenboeren. Productie: Deze podcast wordt geproduceerd door Bano Online Services, met Erwin Balkema als host en Prof. Menno Gerkema als expert in natuur en wetenschap.

Thanks for reading Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin nieuwsbrief! Subscribe for free to receive new posts and support my work.

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/