Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#114 De energiefabriekjes van ons lichaam
0:00
-18:30

#114 De energiefabriekjes van ons lichaam

Door de covid pandemie zijn we zijn ons er weer goed bewust van geworden hoe belangrijk de mitochondriën voor ons zijn, zo heten die energiefabriekjes in onze cellen. Want vooral de klachten van long covid lijken te komen door niet meer goed functionerende mitochondriën. En we hebben een heleboel van die energiecentrales, de schattingen lopen van 15000 tot 60000 biljoen, oftewel zo’n 500 tot 2000 per lichaamscel. De belangrijkste functie is het omzetten van opgenomen energie in de vorm van suikers naar een soort van universele celbrandstof genaamd ATP. Ooit waren de mitochondriën bacteriën die opgenomen zijn in de eerste ingewikkelder cellen op aarde, met een celkern en nog veel meer kleine structuren. Uit die cellen zijn later alle schimmels, planten en dieren ontstaan.  Mitochondriën hebben hun eigen erfelijk materiaal (DNA), informatie die alleen via de vrouwelijke eicel aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Er is veel te vertellen over deze mini-energiecentrales en zij kunnen ons veel vertellen over ons verleden.

Luister en Volg Ons: Website: www.mennoenerwin.nl Aanbevolen door Menno: Bezoek Naranjas del Carmen en CrowdFarming.com voor directe aankopen van boeren. Ontdek lokale boerderijwinkels en initiatieven zoals Smaakvol Slochteren en Herenboeren. Productie: Deze podcast wordt geproduceerd door Bano Online Services, met Erwin Balkema als host en Prof. Menno Gerkema als expert in natuur en wetenschap.

Thanks for reading Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin nieuwsbrief! Subscribe for free to receive new posts and support my work.

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/