Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#121 Vasten gezond?
0:00
-12:13

#121 Vasten gezond?

We kijken wetenschappelijk naar afval trends

Vasten zit er goed in bij de mens. Veel grote wereldreligies doen er aan, niet eten en of drinken voor een paar dagen, of voor een tijdje. Bezinning door onthouding is het grondidee. Er zijn veel mensen die een bijzonder geloof hechten aan de gezondheidseffecten van vasten door je te beperken tot een één enkele drank of voedingsstof: dat gaat van thee-vasten en  sap-vasten tot fruit-vasten en rijst-vasten.

En dan is er recent een opleving  van trends om intervalvasten (intermittent feeding, 12-16 uur niets eten ) goed te heten: het idee is dat door langer niet te eten we door onze makkelijke suikers  (glucose dan wel glycogeen) heen raken en onze vetten beginnen af te breken waarbij relatief gunstige stoffen als ketonen vrij komen. Klinkt goed. Is het ook goed allemaal, vraagt een toehoorder zich af? Tsja. Lange termijn studies van zware regimes van voedselonthouding wijzen in de richting van een toename van hart en vaatziekten. Als een specifiek regime van vasten leidt tot een eenzijdig dieet waarbij essentiële zaken (denk aan de schijf van vijf) ontbreken is dat ook niet zo gunstig. Het weglaten van het ontbijt werkt niet zo goed, beter is het de avondmaaltijd te beperken en daarna je alleen nog water en of thee te drinken. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de balans, wie meer eet dan ie verbrandt komt aan. Intervalvasten helpt vaak wel om minder eten vol te houden. Bewegen is nodig, voor veel redenen, en wie denkt dat afvallen met pillen gaat werken loopt alleen daarom al in de val. Zoals een collega het ooit zij: welk dieet maakt niet uit, als je maar blijft nadenken over hoeveel en wat je eet.   

Luister en Volg Ons: Website: ⁠⁠⁠⁠https://mennoenerwin.nl/

Aanbevolen door Menno en Erwin: Bezoek Naranjas del Carmen en CrowdFarming.com voor directe aankopen van boeren. Ontdek lokale boerderijwinkels en initiatieven zoals Smaakvol Slochteren en Herenboeren. Productie:

Deze podcast wordt geproduceerd door Bano Online Services, met Erwin Balkema als host en Prof. Menno Gerkema als expert in natuur en wetenschap.

VInd je het Leuk dan deel het met je vrienden het is gratis!

Share

Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin is gratis publicatie, schrijf je nu in zodat je welke week de nieuwe aflevering en tekst in je email krijgt.

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/