Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#122 Resonantie, telepathie en al dan niet toevallige gelijktijdigheden
0:00
-14:06

#122 Resonantie, telepathie en al dan niet toevallige gelijktijdigheden

Hoe komt het dat uitvindingen op verschillende plekken op hetzelfde moment lijken te gebeuren? En dat cactussen in Japan en Nederland gelijktijdig bloeien?

Die vraag van een luisteraar hint naar de resonantie-ideeën van  Rupert Sheldrake. Deze Engelse bioloog heeft voortgeborduurd op aloude gedachten dat er toch meer moet zijn in het leven dan oorzaak en gevolg. Wij zouden zijn omgeven door onbekende velden die het ontstaan van vormen en gedachten zouden ordenen. Vandaar die cactussen, die gelijktijdige gedachten, maar bijvoorbeeld ook het plotseling opkomende gedrag van pimpelmezen in Engeland die de doppen van de melkflessen die ’s ochtends vroeg voor de deur gezet worden overal begonnen open te pikken.
Nu ja, het overtuigende bewijs voor deze “morfogenetische velden” moet nog geleverd worden. Daarentegen zijn er voor heel veel gelijktijdige verschijnselen prima verklaringen, toegegeven, het gaat dat altijd heel saai over oorzaak en gevolg. Bijvoorbeeld, die bloeiende cactussen heeft simpelweg te maken met de invloed van daglengte (redelijk gelijk in Japan en Nederland) op biologische kloksystemen. Kennis en wetenschap bouwen in de meeste gevallen op naar aanleiding van voorgaande vindingen. Zo waren er al veel gedachten over evolutie lang voor Darwin, zoals bijvoorbeeld van zijn grootvader. De beroemde “origin of species”  kwam uit na een gemeenschappelijke publicatie met Alfred Wallace, ook naar aanleiding van nieuwe geologische theorieën en ideeën van Malthus over bevolkingsexplosies, die beiden beïnvloedden. De evolutie zelf is een voorbeeld van heel veel identieke uitvindingen, soms vrijwel gelijktijdig, in heel verschillende biologische systemen die in overeenkomstige situaties leven. Zoals de spoelvorm in vissen en dolfijnen, de vleugels van vogels en vleermuizen en de vorming van eiwitten in heel verschillende organismen. En die pimpelmezen? Zoals ik uit eigen onderzoek weet, vogels zijn ontzettend goed in het leren van elkaar, waardoor gedrag razendsnel kan worden doorgegeven.
Er is helaas veel charlatanerie ontstaan rond de ideeën van Sheldrake. Therapeuten die veel geld verdienen met telepathie, familieopstellingen en de volslagen nonsens van Neuro-Linguistisch Programmeren. Plak een aantal geleerde woorden aan elkaar en kassa. Jammer, want gedegen onderzoek naar gelijktijdigheid levert vaak interessante bevindingen op.   

Leuk dat je onze podcast volgt en lid geworden bent van onze nieuwsbrief stuur hem rustig door naar je vrienden.

Share

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/