Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#44 Op Tijd 3 Waarom draait de Aarde en wat heeft dat voor invloed op de tijd. Menno en Erwin
0:00
-11:21

#44 Op Tijd 3 Waarom draait de Aarde en wat heeft dat voor invloed op de tijd. Menno en Erwin

Het is nog  nooit nog nooit zo donker geweest, of het werd altijd wel weer licht,  zong de Groningse bard Ede Staal. En ja, is er iets vanzelfsprekender dan de afwisseling van dag en nacht, van de lente na de winter, van eb na vloed? Wij, en met ons e hele natuur rekenen daar vast op en onze biologische klokken zijn er helemaal op afgesteld. Die heel erg voorspelbare omgeving hebben we te danken aan hoe de aarde en de maan om de zin draaien, al miljarden jaren.

Vandaag de vraag: hoezo draait de aarde om zijn as, en waarom steeds langzamer?

Waar komt, om te beginnen, de aardrotatie vandaan? Volgens de meeste astronomen hebben we dat te danken aan asteroïden die tijdens het groeiproces van de aarde insloegen, en daarmee de toen relatief nog kleine aarde een draaiing gaven. Dat proces kennen we als we een bal in de lucht een tik geven, de kans dat er dan een draaiing ontstaat is relatief groot. Alleen of het nu toeval is of niet dat de aarde al zes miljard jaar oostwaarts draait, daar zijn de astronomen nog niet uit. Misschien had het ook wel linksom kunnen zijn, de grootte van de aarde zou dat dat ook mogelijk hebben gemaakt. Venus, haast zo groot als de aarde , draait bijvoorbeeld linksom.

Wil je graag invloed op onze podcast? Wordt lid en stel vragen. Wij gaan er komend seizoen op in en halen er eventueel een expert bij. Vanaf september hebben we het weer over natuurgebieden, maar ook over spannende soorten, en over biologisch onderzoek naar mens en dier. Heb je ideeën voor een onderwerp, of voor bepaalde gebieden die we zouden moeten bespreken, laat het ons weten en stuur een mail naar MennoenErwin@bano.nl

Deze podcast is opgenomen in met riverside software voor opnemen op afstand.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/menno-en-erwin/message

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/