Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
#53 Wat merken we van biologische ritmes in ons lichaam
0:00
-21:03

#53 Wat merken we van biologische ritmes in ons lichaam

Biologische ritmes zijn interne processen in ons lichaam die zich herhalen met een regelmatige frequentie. Deze ritmes worden ook wel circadiane ritmes genoemd, omdat ze zich ongeveer eens per dag voordoen. Onze biologische klok, die zich bevindt in de hypothalamus van onze hersenen, regelt deze ritmes en is gevoelig voor signalen van buitenaf, zoals licht en donker.

De belangrijkste manier waarop we de effecten van biologische ritmes in ons lichaam merken, is via onze slaap-waakcyclus. Onze biologische klok regelt wanneer we ons slaperig voelen en wanneer we wakker zijn, en deze cyclus wordt elke dag herhaald. Als we ons natuurlijke ritme verstoren door bijvoorbeeld laat op te blijven of vroeg op te staan, kan dit leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid.

Naast onze slaap-waakcyclus beïnvloeden biologische ritmes ook andere lichaamsfuncties, zoals onze spijsvertering, hormoonproductie en lichaamstemperatuur. Zo zijn sommige hormonen, zoals melatonine en cortisol, gevoelig voor de biologische klok en worden ze op specifieke tijden van de dag geproduceerd. Disruptie van deze ritmes kan leiden tot een verstoring van deze lichaamsfuncties en kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Kortom, biologische ritmes spelen een belangrijke rol in ons lichaam en kunnen van invloed zijn op onze gezondheid en welzijn. Het is daarom belangrijk om onze biologische klok te respecteren en ons slaap-waakpatroon zo goed mogelijk af te stemmen op ons natuurlijke ritme.

Prof Menno Gerkema en Ir. Erwin Balkema gaan in discussie over dit nieuwe onderwerp. Volg onze podcast over Natuur en Wetenschap elke week.

www.mennoenerwin.nl Deze podcast wordt gemaakt door Bano online services met als Host Erwin Balkema en als Prof Menno Gerkema

⁠https://www.mennoenerwin.nl⁠

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/menno-en-erwin/message

0 Comments
Natuur en Wetenschap door Menno en Erwin
Natuur en Wetenschap Ontdekt: Met Menno en Erwin
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie.
Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten.
Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van technologie begint hier. https://mennoenerwin.substack.com/